Vélez-Blanco Castle, het met een fort bekleed paleis waarvan de binnenplaats eindigde in New York.

Wilt u emigreren en bent u op zoek naar een authentiek stukje Spanje? JM Real Estate Consulting Spain legt u graag meer uit over het kasteel van Vélez-Blanco.

 

In de provincie Almería, aan de grens van de provincie Murcia, wacht een van de meest trieste gevallen van Spaans renaissancistisch erfgoed. Het is het kasteel van Vélez-Blanco. Van buiten lijkt het een machtig verdedigingsfort, vanbinnen was het lange tijd een schitterend paleis. Het kasteel oogt spectaculair met zijn rechte lijnen en de hoogte van de donjon. Echter zoals zoveel kastelen werd ook dit geplunderd en kwam er veel van het interieur in Amerikaanse en Franse handen.

 

Een opschepperij van Pedro Fajardo y Chacón

Het kasteel van Vélez Blanco is in de 16eeeuw opgericht en beleefde toen haar beste tijd. De eerste eigenaar was Adelantado de Murcia, verantwoordelijk voor koninklijke aangelegenheden in de regio. Hij had een hoge functie die hij van zijn vader heeft geërfd en aan zijn nakomelingen zou doorgeven.

Ambitieus en bekwaam als hij was, werd hij ondergedompeld in geschillen die zelfs tot echte straffen leidden . Hij kwam hier echter altijd ongedeerd uit, moest hoogstens boetes betalen aan de staat en aan de kerk. Een bijzonder voorval was zijn deelname aan de ontvoering van de bisschop van Cartagena die een grote rivaal was van de bisschop van Orihuela .

Stelt u zich eens voor wat een uitdaging het geweest moet zijn om dit kasteel te bouwen. Niet alleen fysiek, maar ook door de wetgeving die begin van de 16eeeuw van kracht was. Het was destijds verboden om nieuwe kastelen te bouwen, dit in een poging van de monarchie om haar macht tegen de edelen veilig te stellen. Maar een Spanjaard zou geen Spanjaard zijn als hij deze wetten niet zou omzeilen. Volgens de Markies was hij in bezit van de overblijfselen van een fort waar hij later zijn fort op bouwde. En dit was niet verboden. Daarnaast wees hij de machthebbers erop dat het nodig was om zijn nieuwe macht in het gebied te versterken. Dat het gewerkt heeft kunnen we zien aan het feit dat het kasteel nog steeds overeind staat.

 

Stelt u zich eens voor hoe machtig het kasteel er in die tijd uit moet hebben gezien. De ingang van het kasteel was via binnenplaats, in eenvoudige vormen en aangepast aan de rotsen die het ondersteunen. Een ophaalbrug was nodig om over te steken, wat het natuurlijk gemakkelijker maakte om te verdedigen. Het centrum van het kasteel was het paleis zelf. De bewakers werden opgesteld op handige plaatsen, geïsoleerd van de adellijke kamers, waar discretie een noodzakelijke prioriteit was.

Van bovenaf zien we de lijnen van een ongelijke zeshoek, een werkelijk indrukwekkend gezicht. Binnenin veranderde de zaak echter radicaal. Het hele arrangement was gericht op het genereren van een paleis. Verschillende kamers waren bedoeld voor de residentie en de hofhouding.

In het midden van de constructie stond de “Patio de Honor”. Het is een prachtige renaissancetentoonstelling uitgevoerd in Macael Andalusische marmer. Met twee hoogtes besloeg de lage galerij alleen het zuidelijke segment. Ondertussen waren er aan de westelijke muur zes ramen, in twee groepen van drie. De noordkant maakte deel uit van de donjon, werd bij uitstek defensief gebruikt en had een wapenschild. Alle elementen vertoonden een klassieke snit, met een rijke sculpturale decoratie.

 

 

Wat overblijft van de bovenste galerij van het kasteel van Vélez-Blanco.

Vanuit de galerijen kon je naar verschillende kamers gaan. In die van Mythology en Triumph waren de absolute hoofdrolspelers een reeks houten bas-reliëfs. Ze toonden onder meer mythologische scènes en de verovering van Gallië door Caesar.

Door de eeuwen heen eindigde het paleisfort in de handen van verschillende hertogen. De negentiende hertog, Joaquín Alvárez de Toledo y Caro, was de persoon die het meest verantwoordelijk was voor de ramp die het kasteel Vélez-Blanco te wachten stond. Tijdens zijn hertogdom leidde tot een monumentale plundering in heel Spanje. Hij raakte waardevolle objecten kwijt, waaronder de patio en de friezen.

 

Galerijen van de Patio of Honor van Vélez-Blanco in New York. | Metroplitano Museum of New York

 

Veel van de kunst uit het kasteel in Vélez Blanco ging over in handen van verschillende kunstliefhebbers over de hele wereld. De Court of Honour is door de Duits-Amerikaanse bankier George Blumenthal aangekocht voor persoonlijk gebruik. Daarna zou het worden geschonken aan het Metropolitan Museum of New York, een plaats met een grote hoeveelheid erfgoed die vergelijkbaar is met die van het kasteel van Vélez-Blanco.

Galerijen van de Patio of Honor van Vélez-Blanco in New York. | Metroplitano Museum of New York

De bas-reliefs beze bleven in Frankrijk en gingen privé naar het Louvre. In hun kelders lagen ze tientallen jaren zonder dat iemand er aandacht aan schonk. De herontdekking in de jaren 90 zorgde ervoor dat ze het licht weer zagen. Ze werden niet tentoongesteld in het bovengenoemde museum want dat zou hebben betekend dat ze terecht zouden komen naast de werken die waren gestolen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. In plaats daarvan gingen ze naar het Museum voor Decoratieve Kunsten in Parijs.

Fries van het kasteel van Vélez-Blanco.

Door al het bovenstaande is het kasteel van Vélez-Blanco een schaduw van wat het was tijdens het Fajardo-tijdperk. Desondanks kan het worden bezocht, en kan men de grootheid ervan voelen. De kamers zijn opengesteld om de geschiedenis van het kasteel te tonen. Tegelijkertijd kunnen gasten de uitkijkpunten zien waarbij ze een mooi zicht hebben over de omgeving en het dorp.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *