AANKOOP VAN EEN HUIS IN SPANJE, KOPERSTIPS

Bent u van plan om binnenkort een woning te kopen in het Zuiden van Spanje?

JM Real Estate Consulting Spain vertelt u alles over wat u tijdens dit koopproces tegen kunt komen en hoe u problemen in de aankoop van uw droomwoning kunt voorkomen.

Ook wij hebben de stap genomen:

Ook wij zijn gestart met dezelfde gedachte als u: “Wat als we nu eens in Spanje zouden gaan wonen?”. 

Op dat moment wordt eigenlijk de eerste stap naar het emigratieproces gezet.

U droomt van een ander leven onder de Spaanse zon, spreekt erover met uw partner, gaat serieuzer kijken wat de mogelijkheden zijn. Op dat moment gaat u

eens rondkijken op het internet om een en ander wat concreter te maken en meer duidelijkheid te krijgen. En dan begint het. Op internet is zeer veel te vinden, vooral sociale media staan bol van meningen, feiten en fabels. Zoveel mensen zoveel verhalen en zoveel meningen. Helaas is niet alles wat u leest van toepassing op uw situatie en wordt u onnodig bang of bezorgd gemaakt.

 

Spanje is een zeer complex land:

Wanneer u de kaart van Spanje bekijkt ziet u dat deze is ingedeeld in autonome regio’s (‘comunidades autónomes’). In totaal zijn er 17 verschillende autonome regio’s. Twee steden hebben daarnaast nog een bijzondere status als autonome stad. Dit zijn Ceuta en Melilla, beide gelegen in Noord-Afrika. Veel van de autonome regio’s zijn weer onderverdeeld in provincies, alleen de kleinere regio’s bestaan slechts uit één provincie. De provincies van Spanje kunnen dan weer worden opgedeeld in comarcas (zogenaamde landstreken of gewesten) en binnen deze comarcas treft u de gemeentes.

Uiteraard heeft Spanje een centrale landelijke regering, maar daarnaast heeft iedere autonome regio ook haar eigen wetten en regels. Zo kan het voorkomen dat de vereisten voor het kopen van een woning in Galicië anders zijn dan bijvoorbeeld in Andalucsië, of zijn de mogelijkheden voor het aanleggen van een zwembad in de provincie Murcia anders dan in Almería

Stelt u zich eens voor hoe verwarrend het is als u binnen verschillende regio´s op zoek bent naar uw droomwoning en advies inwint bij vrienden, bekenden of op sociale media.

 

Een voorbeeldje over discussies op het internet:

Stel, u heeft een mooie woning gevonden in Andalusië en u stelt hierover een vraag binnen een groep op Facebook. Een enthousiaste landgenoot die in Galicië woont geeft u een goedbedoeld advies. Hij waarschuwt u, mogelijk vanuit zijn eigen ervaring, ook nog advocaten en makelaars die hun werk niet goed doen en mensen onvolledig informeren. Dus opgelet, er kan van alles fout gaan. Maar wat u misschien niet direct beseft is dat deze landgenoot doordat hij aan de andere kant van Spanje in een totaal andere regio woont, de plank totaal misslaat. Hij weet immers niet hoe het er in Andalusië aan toe gaat, dus hoe kan hij nou u volledig en correct informeren?

 

Toch maar beter naar een makelaar die de regio kent…

Bij het starten van uw avontuur om in Spanje te gaan wonen heeft u natuurlijk nog veel lege bladzijdes. Via deze wekelijkse blog proberen wij deze bladzijdes samen met u in te vullen. Alles wat wij u vertellen is gebaseerd op de autonome regio’s Murcia en Andalusië. Want onthoudt u een ding goed, elke regio heeft andere wetten en zelfs gemeenten kunnen deze nog verschillend interpreteren.

Wij als JM Real Estate Consulting Spain zijn als vastgoedmakelaar enkele jaren bezig op de vastgoedmarkt in Andalusië (provincie Almería) en de provincie Murcia. Ook wij hebben fouten gemaakt en hebben geleerd van fouten van derden.

Om te voorkomen dat u in dezelfde valkuilen stapt als vele mensen voor u willen we u via deze wekelijke blog informeren over wat u tegen kunt komen wanneer u een woning wilt kopen in Zuid-Spanje. Heeft u een vraag die nog niet aan bod is gekomen tijdens onze wekelijkse informatieblog? Stel deze dan gerust. We laten uw onderwerp graag de revue passeren.

 

Blijf onze blog volgen.

Volgende week maandag zullen wij u informeren over het aanvragen van een NIE nummer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *