Eten in Spanje, Hoe, Wat en Wanneer doen we dat.

Bent u van plan om binnenkort de stap te zetten om een huis te kopen in het zonnige Zuiden van Spanje?

JM Real Estate Consulting Spain geeft u vast wat inzicht in de Spaanse eetgewoonten.

 

De vijf maaltijd momenten in Spanje

In Spanje zeggen autoriteiten, specialisten en instellingen dat vijf keer eten per dag het gezondst is. Veel Spanjaarden houden zich daar dan ook aan al is dat niet altijd voor iedereen mogelijk. Eenieder die vaak in Spanje komt of daar woont weet natuurlijk dat men in het zuiden een ander levensritme heeft en dat uit zich ook in de maaltijdmomenten en dagindeling.

Wat betreft het eten hebben de meeste Spanjaarden een strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer eten per dag. We hebben het dan over het Desayuno (ontbijt), de Almuerzo (ochtendsnack), Comida (de middagmaaltijd/lunch), Merienda (de middagsnack) en dan als laatste de Cena (avondmaaltijd/diner).

De snelheid van het dagelijkse leven is erg veranderd in Spanje maar het middagmaal is nog altijd een zeer belangrijke gebeurtenis. Zelfs in de steden met hun fastfood restaurants gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te keren naar hun werk.

 

Desayuno(Ontbijt):

De dag start met de “desayuno” wat het ontbijt is. Op het eerste gezicht geeft dit niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “café con leche”, koffie met zeer veel melk met brood, toast of “churros”, gefrituurde deegstokjes met suiker erop. Al worden de churros niet meer overal als ontbijt gegeten.

Het ontbijt voor de kinderen ziet er vaak erg magertjes uit bestaande uit een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden of met ontbijtgranen. Veel mensen slaan het ontbijt echter over en ontbijten pas later rond 11 uur als ze in principe al aan het werk zijn, iets wat heel gewoon is in Spanje.

 

Almuerzo(Ochtendsnack):

 Omdat het normale ontbijt niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.00 uur een tweede ontbijt, wat voor sommigen dus een eerste ontbijt is. Dit kan omschreven worden als een ochtendsnack ofwel “almuerzo”. Deze maaltijd is meestal een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” en dat is brood met tomaat. Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen en dat is een broodje met beleg. Daarnaast eet men ook veel zoete broodjes zoals croissants, magdalenas en broodjes met spijs-, chocolade- of crêmevulling.

 

Comida (Lunch):

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen: een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre). Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is. Veel werkende Spanjaarden eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn vaak complete meergangen maaltijden met alles inclusief en meestal tegen zeer gereduceerde prijzen.

 

Merienda (Middagsnack):

In de grote steden kan het voorkomen dat het avondmaal of “cena” pas tussen 22 en 23 uur geserveerd wordt dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. In de late namiddag, zoiets van tussen 17 en 19 uur, is er de “merienda”, een lichte maal of een snack. Daarom lopen de tapabars opnieuw vol tot ongeveer 20 uur.

 

 

Cena (Diner):

Gazpacho andaluz tradicional - Receta de Karlos Arguiñano - Hogarmania

Aangezien voor de meeste Spanjaarden de lunch (comida) belangrijker is en daar meer aandacht aan wordt besteed is het diner (cena) vaak lichter en bestaat dit uit brood, soep, salades etc. Over het algemeen eet men tussen 21 en 22 uur. In de weekends eten de Spanjaarden vaak buiten de deur en dan stromen de restaurants pas vanaf 21.30 uur vol. Dit is de reden waarom Noord-Europeanen met hun vroegere eettijden vaak plaats genoeg hebben als ze naar een restaurant gaan. Maar let op, de meeste keukens openen pas om 20.00 uur, dus u zult even geduld moeten hebben als u in de avond buiten de deur wilt eten.

 

Bent u van plan om een huis te kopen in het zonnige Zuiden van Spanje?
JM Real Estate Consulting Spain helpt u graag in het vinden van uw droomwoning in het mooie en authentieke Andalusië en we maken u graag wegwijs in de cultuur van dit aangename land.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *