Weetjes over Spanje

Bent u van plan om binnenkort de stap te zetten en te emigreren naar het zonnige Zuiden van Spanje?

JM Real Estate Consulting Spain deelt 12 leuke feiten over Spanje die u misschien nog niet wist.

 

 Spanje is bij velen bekend als geliefd vakantieland, maar weet u eigenlijk waar de naam Spanje vandaan komt? Of wat de Spanjaarden tijdens Oudjaar doen? Lees deze en nog 10 andere leuke weetjes over het uw nieuwe thuisland en laat u inspireren. Zien we u snel eens bij JM Real Estate Consulting Spain?

 

 

 

 1. Spanje heeft zijn naam te danken aan de Feniciërs, het volk dat ooit het huidige Spanje bewoonde. Zij noemden het Hispania dat ‘Land van de Konijnen’ betekent.

 

 

 1. Spanje telt 4 officiële talen, namelijk Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch.                Naast deze officiële talen zijn er nog vele andere varianten en dialecten als het Balearisch en Valenciaans, Andalusisch en Murciaans. Omdat de Spanjaarden over het algemeen geen Engels spreken is het heel handig als u wilt emigreren naar het zonnige Zuiden van Spanje om in ieder geval een woordje Castiliaans te spreken. Dit wordt door de plaatselijke bevolking enorm gewaardeerd. Overigens is het Spaans (Castiliaans) de tweede meest gesproken taal ter wereld wat het aantal personen betreft die Spaans als moedertaal heeft. Het Mandarijn (China) staat op de eerste plek.

 

 1. De stranden van de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Mallorca en Costa del Sol zijn bij veel mensen bekend. Maar de Spaanse kust is zoveel groter.

 

Spanje beschikt namelijk over maar liefst 4.964 km kustlijn waarvan een groot deel stranden zijn. De mooiste stranden zijn echter niet te vinden in de toeristische plaatsen maar langs de Atlantische Oceaan, in het ‘Groene Spanje’. Elk jaar vallen de stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië weer in de prijzen.

 

 

 1. In Spanje is vrijdag de 13e geen ongeluksdag, maar dinsdag de 13e.

Dit is overigens nooit wetenschappelijk bewezen dus het gaat om een mythe. Wel zijn er nu nog steeds veel Spanjaarden die op dinsdag de 13e het huis niet uit komen.

 

 

 

 1. Spaanse kinderen hebben 2 achternamen: die van hun vader en van hun moeder.

Dit is de reden waarom in Spaanse officiële documenten altijd om twee achternamen gevraagd wordt. Het hebben van twee achternamen is in de 19eeeuw per wet geregeld. Vroeger konden volwassenen hun eigen achternaam kiezen, maar dat leidt natuurlijk tot verwarring. In 1833 vond men het gemakkelijker voor de controle als iedereen twee achternamen zou gebruiken.

 

 1. Spanje is het enige Europese land waar bananen groeien.

Op de Canarische Eilanden groeien kleine bananen die hoofdzakelijk in eigen land worden gegeten. Wist je dat op de Canarische eilanden niet alleen gele maar ook rode bananen groeien? Deze “plátanos rojos” hebben een crème tot lichtroze vrucht en zijn iets zoeter dan de gele variant.

 

 

 

 1. Spanje is één van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. Er wonen slechts 82 mensen per vierkante kilometer.

Dit aantal varieert ook nog eens enorm. Er zijn nog steeds mensen die uit de dorpen naar de grote stad vertrekken waardoor er bijvoorbeeld in Andalusië dorpen zijn met minder dan 8 personen per vierkante kilometer. Kunt u zich dit voorstellen? In België zijn er gemiddeld 349 mensen per vierkante kilometer en in Nederland maar liefst 495!

 

 

 1. Het Spaanse volkslied La Marcha Real heeft officieel geen tekst.

Dat is ook precies de reden waarom je Spanjaarden nooit ziet meezingen met hun volkslied.

Maar zeg nou zelf… wie van u zingt het eigen volkslied van A tot Z mee?

 

 

 

 

 1. Wanneer de klok op Oudjaarsavond 12 slaat, luiden de Spanjaarden het nieuwe jaar in door per klokslag een druif te eten.

Na het verorberen van de 12 druiven wensen de Spanjaarden elkaar een Feliz Ano Nuevo.

 

 

 

 

 1. Het favoriete woord in Spanje: Mañana! Spanjaarden doen alles rustig aan, geen haast. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. 

Houd er dus rekening mee dat sommige dingen echt langer duren dan u in uw thuisland gewend bent. Dit is misschien even wennen, maar het is echt heerlijk om minder gehaast door het leven te gaan en te genieten van wat de dag u brengt.

 

 

 1. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten paella in allerlei combinaties.

Onder andere met kip, vis, schelpdieren, wild, groenten en nog veel meer… Als u van deze typische Spaanse lekkernij houdt dan is het zeker geen straf om te emigreren naar het zonnige Spanje…

 1. Spanje heeft meer dan 13.000 tapasbars dus u heeft genoeg keus!

Een van onze Spaanse kennissen zei eens lachend:  “Spanje heeft meer bars dan inwoners”. Het is werkelijk waar, als u naar Spanje emigreert of een vakantiehuis koopt dan kunt u volop genieten van het echte Spaanse leven. En als u buiten de zeer toeristische badplaatsen blijft zult u ook nog versteld staan van de prijs van een goede maaltijd. Dik genieten dus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *